Hur återvinner man elektronik?

Elektronik sorteras som elavfall och det ska alltid gå till återvinning, om du inte har möjligheten att sälja din elektronik vidare, till exempel surfplattan du aldrig använder. Elektronik innehåller bland annat gifter och ämnen som kan vara väldigt skadliga för miljön och därför är det väldigt viktigt att man återvinner all elektronik när den väl är uttjänad och inte går att använda. Eller så kan du sälja den vidare som begagnad elektronik.

Återvinning av elektronik som privatperson

Du vet väl att du som privatperson kan lämna in dina elprodukter på din närmsta återvinningscentral, även kallad ÅVC. Du kan läsa mer om din närmsta återvinningscentral på din kommuns hemsida. Alla har vi ett ansvar att ta hand om farliga ämnen och elektronik så att den inte hamnar ute i naturen och skadar miljön eller djur.

Återvinning av elektronik som företag

Idag finns det flera olika återvinningscentraler runt omkring i Sverige som endast är till för företag. Det finns även företag som erbjuder upphämtning av elavfall och smarta källsorteringslösningar för elprodukter. Allt för att företag i alla branscher ska bli mer klimatsmarta och ta hand om sin uttjänta elektronik.

Återvinning av elektronik

Du gör något väldigt viktigt för miljön när du återvinner, och speciellt när du tar hand om din hemelektronik. Du besparar på gjordens resurser och du minskar energianvändningen när du lämnar in och återvinner dina elprodukter som har gjort sitt.

Från elektronikskrot till värdefullt material

Din elektronik hemma och på din arbetsplats eller kontor innehåller ädelmetaller och ämnen som kan användas till nya produkter. Just dessa ämnen och metaller utgör en viktig del i vårt arbete för ett grönare samhälle och framtid. Se till att ditt hem & arbetsplats har en bra lösning för både återvinning och sortering av uttjänta elprodukter!

Vanliga produkter i hemmen som återvinns

Har du tänkt på att det är väldigt många produkter som finns i ditt hem som faktiskt kan återvinnas? Här har vi listat några vanliga saker som återvinningscentraler gärna tar emot.

  • Småapparater
    Dammsugare, brödrostar, alla sorters kaffemaskiner, hårfönar, strykjärn, rakapparater, eltandborstar, klockor och vågar.
  • IT-utrustning Datorer, skrivare, miniräknare, mobiltelefoner, iWatches, surfplattor och annan utrustning med dataminne.
  • Plattskärmar TV och monitorer, plasmaskärmar, LCD, LED, OLED, 3D-TV, Smart-TV med mera.
  • Gamla TV-apparater och monitorer TV-apparater (tjock-tv) och monitorer.

Sälj din elektronik vidare – snällt mot plånboken och miljön

Second hand är verkligen det bästa du kan göra för miljön ur ett konsumtionsperspektiv. Idag finns det mängder av begagnade elprodukter som fungerar klanderfritt som kan säljas vidare via till exempel Blocket eller andra sajter som hanterar begagnade prylar så som Sellpy.

  • Få pengar med större miljöansvar
    Du kan även tjäna en hel del pengar av att sälja elprodukter som är fullt funktionsdugliga. Helt enkelt en win win-situation, eller hur?